Weimaraner

Pasma Weimaranec oz. Vajmarski ptičar je lovska pasma, ki izvira iz Nemčije, ime pa je dobila po vojvodi Karlu Avgustu in na Weimarskem dvoru so imeli weimarance že v prvi tretjini 19. Stoletja, kjer je bil cilj vzreje le teh za lov na veliko divjad torej divje prašiče, medvede,…namenjen je bil izključno za lov in so ga zato lahko imeli le izbrani.

Pogosto slišimo tudi, da je »sivi duh« ravno zaradi njegove sive barve, tihe hoje in jantarjevih oči in ravno zato se izjemno dobro zlije z naravo. Danes se weimaranci redkeje uporabljajo izključno za lov (čeprav znajo tudi odlično pokazati svoje veščine lova) saj marsikateri lovec reče, da je to »salonski« pes ravno zaradi elegance, ki jo premorejo in tudi zato, ker so zelo nežnega karakterja, navezani na človeka, lahko rečemo da so nam kot senca in najsrečnejši na svetu so kadar so lahko ob svojem lastniku.

 

Psi so dejansko brez vonja,skoraj ne puščajo dlake zaradi tega tudi primerni za bivanje v stanovanju (bivanje zunaj ni priporočljivo) in kar je velik plus primerni so tudi za sobivanje z alergiki na pse. Kot omenjeno so izjemno navezani na svojo družino z katero živijo zato ob neprimerni vzgoji mnogokrat pri njih pride do ločitvene tesnobe. Previdni pa moramo biti tudi glede zasuka želodca, ki je lahko vzrok tudi za prezgodnjo smrt, zato se priporoča da se pes po hranjenju preventivno ne ukvarja z raznimi aktivnostmi.

Velikokrat slišimo, da so to psi z človeškimi možgani in ja, res je,… velikokrat lahko vidimo prav enako obnašanje, če damo za primer spanje na postelji glava na vzglavnik in odeja čez telo, opazovanje skozi okno tako da so sprednje tačke na polici, želja po dotikanju, bližini, tudi na kavču bo vedno vsaj tačka prislonjena na vas,… skratka veliko smeha in zabave vam sigurno ne uide, če boste imeli doma weimaranca, prav tako vam pa ne uide veliko gibanja in mentalne zaposlitve z vašim psom, saj so zelo inteligentni in zraven fizične potrebujejo tudi mentalno zaposlitev.

Vsekakor je to pes, ki je primeren za ljudi, ki si želijo res močno vez z psom. Weimaranec je ravno zaradi svoje navezanosti na družino čudovit družinski pes primeren tako za velike kot tudi majhne otroke, je izjemno nežen do njih, zelo radi jih tudi ljubkuje kar počnejo zelo prisrčno,z njimi lepo sodeluje in se lepo igra, premore tudi obilico nežnosti, kadar je to potrebno, čeprav do vsiljivcev zna pokazati, da je vseeno tudi dober čuvaj.

Sama lahko le rečem hvala Mon in hvala Ify da sta z nami, da sta nas res veliko naučila, nam popestrita vsak dan če ne drugače z kakšno lumparijo. Vsekakor je pa enostavno to to kar smo si vedno želeli,torej psi ki so vedno brezpogojno z nami!